Gisteren, na bijna 2 weken op de mandfles, het SG gemeten: 1004. Vergisting lijkt mij dus zo goed als afgelopen.
De smaak was bijlange niet slecht, nog behoorlijk zoet, sterk in alcohol en een beetje een droge afdronk. Maar zeker al drinkbaar, als je van een zoet bier houdt.
Straks ga ik plaats maken in de koelkast om de mandfles, zonder over te hevelen dus, er nog een 2-tal weken te laten staan, en dan te gaan bottelen.
Ik had gedacht om bij het bottelen in plaats van de bottelsuiker in ±500ml water op te lossen, deze in 2l, of misschien zelfs meer op te lossen. Dit om zowel het bier minder zoet te maken, als het %vol wat lager te laten uitkomen. Straks eens proberen uit te rekenen wat het %vol in de verschillende gevallen zou zijn (start SG: 1084; 11,5l uit het gistvat naar de mandfles; 3,5l water toegevoegd; eind SG 1004).
Of zou dit meer nadelen hebben dan de voordelen die ik er mee wil halen?